Hosszú távú trendek a Nagy-tavakon

Az elmúlt években felmerült kérdés, hogy a klímaváltozás mekkora befolyással van a Nagy-tavakra a vízállás, a vízhőmérséklet és a jégborítottság tekintetében. Nyilvánvaló, hogy az éghajlatváltozás hatással van ezekre, de nehéz mérni, különösen, ha valószínűleg más tényezők is szerepet játszanak.

Bizonyos adatok alapján azt láthatjuk, hogy a vízhőmérséklet a tavak mindegyikében kis mértékben emelkedett, különösen az 1990-es évek közepe óta. Az EPA szerint ennek okai között szerepelhet az általános felmelegedési trend a régióban, különösen a tavaszi és nyári hónapokban, valamint a tengeri jég korábbi olvadása az elmúlt 40-50 évben.

Hosszú távon a tavak vízszintje meglehetősen stabil volt. Az elmúlt néhány évtizedben a vízszint enyhén csökkenő tendenciát mutatott. Az elmúlt néhány évben azonban jelentős növekedés következett be, ami több árvizet eredményezett a szélben, a tóparti területeken vihar vagy erős szél esetén.

 

Jég

Az éves maximális jégtakaró a Nagy-tavak mentén évről évre nagymértékben változhat. Ezért inkább a hosszú távú trendre kell koncentrálnunk.

Az EPA jelentésből… Minden tónál volt tapasztalható valamilyen fokú hosszú távú csökkenés, de a csökkenés csak egy tóban szignifikáns. Úgy tűnik, hogy az elmúlt két évtizedben gyakoribbá váltak a normálnál jóval alacsonyabb jégtakarójú évek, különösen az olyan tavakban, mint az Erie és a Superior, amelyek szinte teljesen befagytak.

Ami még egyértelműbb, az a tény, hogy a nagy tavakon a jéggel borított napok időtartama egyértelműen csökkent az elmúlt 40-50 évben. Az EPA jelentése szerint a Nagy-tavak jelenleg nyolc-46 nappal kevesebb ideig vannak fagyva, mint az 1970-es évek elején.