Kisokos kerítésoszlop telepítéshez

Általában a kerítésoszlop elhanyagolható elemnek tűnik, amikor rátekintünk egy kerítésre, hiszen inkább a fedő-burkolat anyaga és díszítése a látványos. Ennek ellenére a kerítésoszlopnak központi szerepe van egy kerítés minőségét illetően, nem véletlenül hívjuk ezt oszlopnak.

Ami a funkcionalitást illeti, ez biztosítja a stabilitást és a tartósságot, de az esztétikai szerepek sem elhanyagolhatóak, mivel a kerítésoszlopok magassága, párhuzamos állása, valamint az oszlopok közötti távolság mind meghatározzák az arányosság és a stílus összképét. Sőt, már önmagában az is kardinális kérdés, hogy milyen anyagból készüljön a kerítésoszlop. A leggyakoribb megoldások a szabvány jellegű fa és fém oszlopok, amelyeket a földbe süllyesztve, betonozással rögzítenek.

Mindez viszonylag egyszerű művelet, de nem feltétlenül tartós és szép, ezért lényeges a telepítés körültekintő és szakszerű kivitelezése. Ha bizonytalanok vagyunk ebben, akkor mindenképpen vegyük igénybe szakember segítségét, vagy a legbiztosabb, ha eleve kőből, téglából vagy betonból készül a kerítésoszlopunk. Ezek ugyanis a legerősebb és legtartósabb megoldások.

Visszatérve a telepítésre, valójában nem is a rögzítés jelenti a fő kihívást, hanem a paraméterek megtervezése és kijelölése. Ha csak egy-két helyen pontatlanok vagyunk, akkor látványosan romolhat a kerítés összképe, sőt akár a teljes telepítés is meghiúsulhat a hézagok vagy torlódások következtében. A kerítésoszlopok elhelyezésének megtervezésénél három alapvető szempontot kell figyelembe venni: a telek mérete és vonala, az oszlopok közötti távolság és a darabszám, végül a kapuk pontos helye és méretigénye. A lényeg, hogy ne legyen olyan paraméter, amelyre előre nem gondolnánk.