A szezon leghidegebb levegője Kelet-Ázsiába érkezik

A 2021-es ősz a szokásosnál enyhébb volt Kelet-Ázsia nagy részén októberig, de az első jelentős hidegebb levegő várhatóan vasárnap és hétfő környékén benyomul a régióba.

Oroszország dél-középső részén, Észak-Kazahsztán közelében egy erős magasnyomású hegygerinc hideg levegő medencét épített ki Közép- és Kelet-Kazahsztánból Szibériába. Ez a hideg medence erős termikus gradienst hozott létre a távoli Nyugat-Mongólia és a távoli északnyugati Kína felett, és egy erősödő hidegfront e gradiens mentén.

A délkelet felé ásott, erős felső vályú segíteni fogja ezt a hidegfrontot keletre és délre Kínán keresztül a következő napokban. A hidegfront várhatóan helyi idő szerint szombat este éri el Kína északkeleti részét, majd helyi idő szerint vasárnap dél felé nyomul Kelet-Ázsia többi részén.

Helyi idő szerint szombatról szombatra virradó éjszaka Pekingben esni fog a hidegfront előtt. Ahogy a front mögötti hideg levegő felfogja ezt a nedvességet, Peking környékén és Kína északkeleti részén az eső havas időszakra válthat át szombaton késő este helyi idő szerint vasárnap reggelre.

Az, hogy mennyi hó esik Kínában, az attól függ, hogy a hideg levegő megérkezésekor mennyi nedvesség van még a közelben. Mindazonáltal megvan az esély arra, hogy elegendő hó enyhe hófelhalmozódást hozzon a nem burkolt felületekre Peking városában, a várostól északra és keletre pedig nagyobb hófelhalmozódás várható. A legerősebb felhalmozódás a Pekingtől északra fekvő magasabban fekvő területeken várható, ahol helyi idő szerint szombatról vasárnapra virradó éjszaka 15-30 centiméteres (6-12 hüvelyk) havazás lehetséges.

A szezon első hópelyheinek esélye mellett Pekingben a hidegfront várhatóan a szezon leghidegebb időjárását hozza vasárnap a városba. Nem valószínű, hogy a vasárnapi hőmérséklet sokat emelkedik helyi idő szerint szombat késő esti/vasárnap kora reggeli minimumértékükhöz képest, nagyon jó eséllyel Pekingben a vasárnapi maximum hőmérséklet 4,4 Celsius-fok (40 Fahrenheit-fok) alatt marad.

A hideg levegő vasárnap dél felé halad, valószínűleg eléri Sanghajt és Hongkongot vasárnap este és hétfőn. A leghűvösebb nap ezeken a területeken, valamint a Koreai-félszigeten várhatóan hétfőn lesz. A jövő hét közepén-végén a hőmérséklet enyhén mérséklődik Kelet-Kínában és a Koreai-félszigeten, de valószínűleg a jövő hétvégén is a normál érték alatt marad.