Milyen is pontosan az igazi fizikai munka?

A fizikai munka igen látványos és autentikus formája az alkalmazott munkavégzésnek. Nem szabad alábecsülni, mert jóllehet sok esetben nem igényel magas szintű képzettséget, ugyanakkor a gyakorlati jártasság és precizitás elsajátítása, valamint a teherbíró képesség megszerzése mind egy kemény folyamat eredményeképpen jönnek létre.

 

A fizikai munkának ráadásul olyan közvetlen hasznai vannak, amelyek nélkül túlzás nélkül leállna az élet. Ezeknek a foglalkozásoknak az előnye, hogy gyakran azonnal elkezdhető, gyors sikereket hoz a munkavállaló és a munkaadó számára egyaránt, és a beosztás, valamint fizetés tekintetében is egy biztos, kiszámítható hátteret biztosít. Egyes fizikai munka típusok kereslete és kiterjedtsége olyan jelentős, hogy a bérezés tekintetében nagyon kedvező, akár az átlag diplomás fizetések mértékét is meghaladhatja.

 

A fizikai munkákat többféle kategóriába sorolhatjuk a foglalkozás jellege, nehézsége, komplexitása függvényében. Íme, egy lehetséges besorolás:

Takarító munkák: lakás, társasház, szálloda, intézményi takarítások és egyéb tisztító munkavégzések (kárpit, ablak, gép, infrastruktúra).

Vendéglátói állások: konyhai segédek, pincérek, londinerek (részben könnyű fizikai munka)

Logisztikai feladatok: raktáros, leltáros, csomagoló, targoncás

Fuvaros munkák: postás, szórólapos, futár, költöztető

Műszaki foglalkozások: építőipari/gépészeti/elektronikai segédmunkás, karbantartó, szerelő, szervizes

Mezőgazdasági munkák: állatgondozó, mezőgazdasági gépkezelő

Kertészeti állások