A székhelyszolgáltatás piaca 2017 óta átrendeződött

Fontos változásokon ment keresztül a székhelyszolgáltatók piaca azóta, hogy 2017-ben hatályba lépett az IM rendelet, mely szabályozta helyzetüket.

Azóta csak azok a székhelyszolgáltatók tudják folytatni tevékenységüket, akik megfelelnek a megfogalmazott törvényi követelményrendszernek. Ekkor került először rögzítésre, hogy melyek a székhelyszolgáltatás működésének jogi feltételei. Itt ki lettek szűrve az olyan székhelyszolgáltatók, akik a Cégtörvény követelményeivel ellentétes szerződést bocsátanak ki, továbbá akik nem tartanak rendesen nyitva, nincs pontos ügyviteli nyilvántartásuk, illetve ahol feltűnően sok a cégtemetés száma.

Ezek már régóta szúrták a NAV szemeit, 2017-ben azonban jött a visszavágó, és bevezették ezekkel szemben a szigorításokat. Azóta más szigorításokra is sor került a székhelyszolgáltatás intézményével kapcsolatban, 2020-ban is. Ekkor bevezették, hogy az irodáknak a bankokhoz és könyvelőkhöz hasonló ügyfél-azonosítási és átvilágítási eljárást kell indítaniuk ügyfeleikre vonatkozóan. A törvénybe ütköző székhelyszolgáltatás cégtörléseket eredményezhet a NAV nyilvántartásában, ami az ilyen cégekkel kapcsolatban álló cégeket is veszélyeztetik.

Az ilyen és ehhez hasonló törvénybe ütköző szolgáltatási hibák miatt érdemes kiemelt figyelmet szentelni a szolgáltató megválasztásának. Hosszútávon a hírnév is múlhat rajta, amit ha elásnak, akkor az az igazi cégtemető! Nem mindegy ezért, kire bízza cége működésének ezt a részét, keresse meg bizalommal a szekhely.org oldalát, ahol a NAV által is elfogadott, törvényes működést várhat el!