A fészekhinta kognitív pozitív hatásai

A fészekhinta egy rendkívül népszerű gyártmány a napjainkban és a használatának az előnyei a gyermekek számára kiterjednek a szociális fejlődés segítésére, az érzékszervi készségek fejlesztésére, a figyelem növelésére és a hangulat javítására. A következő szakaszokban elmagyarázzuk ezeket a kognitív előnyöket a gyerekek esetében.

A fészekhintán és más játszótéri eszközökön eltöltött strukturálatlan játékidő segít a gyerekeknek megtanulni megosztani és kommunikálni egymással. Együtt alkotnak játékokat és szocializálódnak oly módon, hogy az agyuk megtanulja, hogyan kell viselkedni más korú gyerekekkel. Egy szülő számára úgy tűnik, mintha őrült emberként rohangálnának. De valójában az történik, hogy a gyerekek gyakorolják az egymással való kommunikációt, szóban fogalmazzák meg gondolataikat és érdeklődésüket, és megtanulják, hogyan dolgozzanak együtt egy közös cél elérése érdekében. A fészekhinta pedig kiválóan képes elősegíteni ezt a fejlődést.

Annak a gyereknek, aki minden idejét bent tévézve tölti, csak két érzékszervi képessége fejleszthető: a látás és a hallás. Amikor a gyerekek a szabadban játszanak többek között a fészekhintával, mind a hét érzékszervi képességet fejleszthetik és csiszolhatják. Ez magában foglalja a propriocepciót, a vesztibuláris rendszert, a tapintást, a hallást, a látást, a szaglást és még az ízlelést is.

A fészekhinta egy nagyszerű módja annak is, hogy segítse a gyermekek összpontosítását. Valójában erősen ajánlott tevékenység azoknak a gyermekeknek, akiknél ADHD-t diagnosztizáltak, mivel a hintázás segíti a gyerekeket, hogy újra összpontosítsák agyukat, hogy más strukturáltabb tevékenységekben vegyenek majd részt. Arról nem is beszélve, hogy a fészekhintának a használata mekkora mértékben képes javítani a gyerek hangulatát is.